måndag 21 juli 2014

Äpplet, trädet och klätterställning för bönor!

Man brukar säga att äpplet inte faller långt från trädet. 
Och så är det verkligen med trädgårdsintresset som jag ovetandes ärvde av min far.

Så många gånger jag under uppväxten suckade och pustade när det skulle krattas löv om våren. Luckras i rabatterna och hämtas sallat och morötter på sommaren.

Men när jag stod där med den första egna lilla radhustäppan så slog ett spirande intresse snart ut i blom! 
Och då var jag så väldigt glad att över att kunskapen fanns där inpräntad. Liksom satt i ryggmärgen och sände impulser om att nu är det dags att tjyva tomater eller gallra morötter.


Så idag är trädgårdsrundan en självklar del i ett besök hos föräldrarna. Helst den allra första.
Och jag slutar aldrig att förvånas över hur kraftiga och höga dahlior, höstanemoner och rabarber vuxit sig.


Här finns alltid odlingskunskap att hämta. Hur man drar upp växter från frö eller tar vara på de resurser trädgården bjuder. Ett kunnande som inte handlar det minsta om den senaste trädgårdstrenden utom om kunskaper som ärvts och bevarats.


Ett sådant enkelt tips tänkte jag dela: Hur man kan göra klättervänliga klätterställningar av ohyvlad fyrkantslist: 
Bara att borra hål i samtliga, ung. 1 dm från toppen, trä igenom ett kraftigt trädgårdssnöre, knyt. Vrid och dra försiktigt isär listerna till en pyramidform. Tryck slutligen ner ändarna en bit i jorden så är det klart! 
(Viktigt är att virket ska vara ohyvlat, då fäster sig växterna lättare.) Och att de är klättervänliga, det syns ju på bilden!

Kram!

5 kommentarer:

bara anna sa...

Jag skulle gärna vilja ha lite av de där trädgårdskunskaperna. Men jag hoppas jag kan läsa mig till det eller så får jag lära mig längs vägen...
Kram

Lilla Familjen Axenstedt sa...

Jag vet inte riktigt hur det började, men vi fick en kolonilott som vi tagit oss an helt som nybörjare. Det är så kul att se det växa från frö till växt! Blir helt eggad av att skörda rödbetor och ärtskidor!

Lilla Familjen Axenstedt sa...

Bra tips på pyramiden, får prövas nästa år! Blir alltid konstigt när jag ska kommentera på din blogg, så nu kommer det i två omgångar! Njut av sommaren!

Jenny Åberg sa...

Ja, visst skymtade den på Instagram! Visst är det roligt!!! Tack för kommentarerna. Så roligt! Ibland blir det tok när jag ska svara, också! Då får jag trycka på "klar" och sedan klicka någonstans i kommentaren igen ovh fortsätta därifrån. Konstigt!
Kram!

Jenny Åberg sa...

Ja, när man håller på så lär man sig ju hela tiden. Och vad som funkar i just den egna trädgården..,
Kram!