fredag 23 maj 2014

Pinterest-peppen: Gröna (små) väggar!

Den där känslan av att omge sig med ett grönt rum! Att känna sig omsluten, men inte innestängd. I en grön, lugn värld. Den är nästan oslagbar.
När vi skulle gräva runt vårt förra hus, det lilla radhuset, så måste alla växter från framsidan flyttas för att överleva. Den vildvuxna kaprifolen, som jag med jämna mellanrum kastade ett ont öga på, för att den var för stor, hade fel färg, den fick ett nytt liv där på baksidan. Klättrandes uppför vårt förrådshus. Inte nog med att platsen gjorde den rättvisa; den gjorde platsen lummig. Med en ny grön vägg! 

Ja, sedan dess vet jag att jag älskar när det gröna får klä väggarna. Och därför har jag blippat runt på Pinterest och sneglat efter de där "gröna väggarna". Där växterna bokstavligen frodas direkt på väggen. 

Då, när jag började leta, tänkte jag först att en grön vägg ska se ut se här:


Eller till och med så här!Fantastiskt vackert, men inte riktigt vad ork, tid eller pengar till, kanske. Men efter en stund stötte jag på en massa bilder på fin-fina gröna väggar i lite mindre format. Som inte kräver gigantiska insatser i vare sig tid eller kronor. Utan istället, framför allt, en god idé!

Som här, där en lastpall ställts på ända och blivit ett stort planteringskärl. Passar ju även den som vill odla sallad på balkongen! 
Här har lådan först fyllts med plastväv och i den jord. Plastväv främst för att skydda väggen, men också för att jorden ska stanna kvar. Öppningarna har snittats fram och fyllts med växter!


Här har hängrännor blivit kärl för olika slags sallad. Smart, eftersom sallad ju inte behöver så stort växtdjup.


Och den här vackra "tavlan" av sedumväxter!
Här har man använt en speciell plastbricka som växterna planterats i. Träramen har satts fast på plastbrickan. Men jag tror att man genom att täcka jorden med hönsnät, vilket förankrats i sidorna på lådorna, kan åstadkomma ungefär samma sak. Växternas rotsystem sticks då in i hönsnätet så att jord och växter sitter kvar.


Här har man bestämt använt stänger till duschdraperiet, liksom trädgårdssnöre, för dessa hängande krukor!?


På sista bilden har en liten byrå med plåtlådor "offrats". Visst blev det fint med trådkorgen som en lampa, sådär lite på sned!?


Som vanligt finns fler bilder på temat i min Pinterestmapp (jennyevaaberg). 

Hoppas du fått lite inspiration eller bara en rolig stund!
Kram!

Källor: Hubpages.com, Urbangreens.tumblr.com, Apartmenttherapy.com, House-of-paint, Ivillage.com, Countryliving.com, the Poetry of Material Things, Blomsterlandet.se
6 kommentarer:

Helene Dyrelöv sa...

Super inspirerande! För mej räcker det med att titta och njuta. Helt underbara bilder! Tack!

Anonym sa...

Pinterest är allt bra! ;) ha en bra helg kram Frida

Jenny Åberg sa...

Vad roligt att höra, Helen!

Jenny Åberg sa...

Ja, blev ju såld på det tack vare en viss liten systerdotter! Puss!

bara anna sa...

Oh vad mycket fint man kan göra.
Ha en skön söndag!

Jenny Åberg sa...

Detsamma- och en skön vecka!