lördag 6 september 2014

Tillbaka till skörden!

...och till att ta tillvara!

Den här gången ett par kilo rödbetor som fick läggas in med ett gammalt hederligt recept från kokboken.

Till 1 kg rödbetor
Skär bort blasten, tvätta, skala och klyfta rödbetorna. Koka i ca 30 min. Lägg dem sedan i kallt vatten.
Burkar och lock hettas upp till strax över 100 gr i spisen.
Lägg rödbetorna i burkarna.

Lagen:
1 1/2 dl ättiksprit
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker 
1/2 tsk senapsfrö
4 dillkronor

Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Häll över rödbetorna så att de täcks. Skruva strax på locken.


Och om du tycker att de ser mer ljus- än mörkröda ut så har du alldeles rätt: Den där röda som man är van att se, hos de köpta, den dök upp först dagen efter! Nu ser de helt normala ut, konstaterade jag med en nöjd suck.

Och jag lovar, allt som man gjort själv och inte misslyckats fullständigt med. Det blir så mycket godare än färdigköpt! 
Om det beror på själva smaken eller på känslan i bröstet får vara osagt...

Kram!


3 kommentarer:

Lilla Familjen Axenstedt sa...

Kan bara hålla med. Tips är kombinationen inlagda rödbetor och falafel. Guld! Om man gillar falafel vill säga.

Jenny Åberg sa...

Helt ny kombination för mig! Måste nog pröva :)

Mamma hela veckan sa...

Åh vad gott med rödbetor! Mina tog sig inte alls i år. De blev bara små blad och inget mer. Så tråkigt. Jag som fullkomligen älskar rödbetor.

Så jag är AVIS på dig ;)