söndag 14 september 2014

Morots- och zuccinikaka: Om skörden och om 10 kg zuccini!

Nä. Inte riktigt 10. Men inte så långt därifrån!



Om utmaningen bara handlade om att äta upp zuccinin så kunde jag levt på ugnsrostade rotsaker och zuccini in i november. Det hade dessvärre inte gjort resten av familjen särskilt lycklig...och förmodligen fått barnen att utveckla  en aggressiv aversion mot dessa lättodlade grönsaker!

SÅ: Hur kan man ta hand om de fina grönsakerna på ett sätt som går att njuta av. Som är hyfsat nyttigt och inte alltför krångligt.

Och det första jag kom på var detta...

Morots- och zuccinimuffins
18 små muffins

3,5 dl dinkelmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
100 g smält smör
4 msk mjölk
1 1/4 dl farinsocker
1 1/4 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 små väl mogna, skivade, bananer
1 morot
1 3 cm tjock, skalad, skiva av en stor zuccini

Riv morot, zuccini och banan, gärna med hjälp av en matberedare.
Byt sedan till knivredskapet i maskinen. TIllsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
Skeda upp smeten i formarna och grädda i ca 15 min, på 200 grader. Det viktigaste är egentligen att hålla koll så att de inte blir torra. 

Jag gjorde 9 muffins och en kaka och lät därför kakan stå kvar, ca 10 minuter extra, i ugnen.

Och så fick vi en kaka som gjorde av med en bra bit zuccini och som faktiskt fick beröm av såväl vuxna som barn!


Den här gången hann jag faktiskt inte ta kort innan första biten försvann.. :)

Kram!

1 kommentar:

Anonym sa...

Va smart att baka med zuccini. Det vet jag inte om jag hade tänkt på.